Ochutnejte výjimečné víno, které nám příroda nedopřeje každý rok. Poprvé v životě máme tramín ve vyzrálosti Výběr z cibéb; a to při skvělé zdravotní kondici hroznů (mimo jiné - důkaz, jak se u nás mění klima). Hrozny v době sběru už začínaly sesychat, čímž se v nich koncentruje cukr, ale i kyseliny. Výsledná hodnota zbytkového cukru je přes 90 g/l a pozor - kyselinky 9,8 g/l, což je více než u řízných ryzlinků. Díky tomu nebudete pít pouze sladké víno, ale víno plné, exgtraktivní, s komplexním vjemem. Najdete zde typickou tramínovou vůni po růži, díky vysokému zbytkovému cukru silné medové tóny. V ústech je samozřejmě sladké, současně plné, mírně pikantní, ovocné a medové a velice perzistentní. Je vysoce extraktivní, s vysokou zlatou barvou.
Ocenění:
- Festwine 2024: zlatá medaile
3x poprvé:
- poprvé máme víno ve Výběru z cibéb
- poprvé máme víno se zbytkovým cukrem před 90 g/l
- poprvé, pro výjimečné víno, plníme do "polovičních" láhví 0,375l
Ač sám nejsem příznivcem sladkých vín, považuji tenhle tramín za nevšední, jsem na něj pyšný, i milovníkům suchých vín ho doporučuji. A je to samozřejmě i nevšední dárek.
Do řady Exclusive vybíráme vína vyrobená z nejkvalitnějších hroznů v daném ročníku sklizně, které daly vzniknout výrazným vínům s dlouhou dochutí.
Takhle to cítím já. Budu rád, když pro ostatní přidáte i vy své hodnocení v záložce "Komentáře". Děkuji Ivo Burian.
Dle zbytkového cukru: | sladké | ||
Dle zatřídění: | s přívlastkem: Výběr z cibb | ||
Rok sklizně: | 2023 | ||
Zbytkový cukr [g/l]: | 90,5 | ||
Kyseliny [g/l]: | 9,8 | ||
Alkohol [% obj.]: | 12,5 | ||
Bezcukernatý extrakt [g/l]: | 53,2 | ||
Vinařská oblast: | Morava | ||
Vinařská podoblast: | Mikulovská | ||
Vinařská obec: | Sedlec | ||
Viniční trať: | Nad Nesytem | ||
Číslo šarže: | 3-22 | ||
Evidenční číslo jakosti: | 29L1-24/50 | ||
Uzávěr: | korek DIAM | ||
Objem [l]: | 0,375 | ||
Alergeny: | oxid siřičitý |